Szukamy dowodów na szkodliwość aspartamu

500 – tyle razy badano substancję, która zmieniła przemysł spożywczy. Chyba nie ma drugiej, którą testowano by równie często. Choć nie znaleziono dowodów na negatywne konsekwencje spożywania aspartamu, wciąż ma on wielu przeciwników.

Zagrożenia nie istnieją

 

Aspartam to chemiczny dodatek do żywności. Na tzw. liście E ma on numer 951, czyli znajduje się w grupie sztucznych substancji słodzących. Zastępuje się nim cukier spożywczy. Ten ostatni w nadmiarze jest groźny, ale do tego chyba każdy zdążył się przyzwyczaić i informacje o szkodliwości sacharozy na nikim nie robią już wrażenia.

Zupełnie inaczej jest ze słodzikiem. Choć na tle cukru ma wiele cennych właściwości, wciąż oskarżany jest o zgubny wpływ na ludzki organizm. Badania temu przeczą. W efekcie temat słodzika wywołuje ogromne kontrowersje.

Zdaniem niektórych osób, także części naukowców, aspartam wywołuje raka. Ma przyczyniać się do szeregu wielu innych chorób oraz zaostrzać przebieg już posiadanych schorzeń. Powołują się na badania z końca lat 90., ale nie podają szczegółów, dlatego nie sposób zweryfikować tych twierdzeń.

Przeciwnicy przytaczają też raport US Department of Health and Human Services z 1994 roku. Jego autorzy wymieniają ponoć 90 udokumentowanych symptomów wywołanych spożywaniem słodzika. Dla nich szkodliwość aspartamu jest oczywista.

Zupełnie marginalizowane jest przez nich stanowisko wielu renomowanych organizacji zajmujących się badaniem wyrobów spożywczych. W ciągu prawie 50 lat swego istnienia syntetyczny środek słodzący był przez nie badany 500 razy. Żadne eksperymenty nie wykazały związku słodzika z nowotworami. Inne zagrożenia, o których wspomina część naukowców, też nie zostały potwierdzone.

Przez tyle lat nie nie znaleziono żadnych dowodów na szkodliwość aspartamu. Trudno zatem podważać stanowisko m.in. Food and Drug Administration (Agencja ds. Żywności i Leków) czy European Food Safety Authority (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), które orzekły, że słodzik jest bezpieczny.

Redaktor Serwisu

copyright 2017

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Ustalamy szkodliwość aspartamu

W sztuce kulinarnej wielokrotnie zdarza się, że to, co dobre, jest szkodliwe. Można przytoczyć przykład sztucznej substancji słodzącej. Choć ma...

Zamknij