Ustalamy szkodliwość aspartamu

W sztuce kulinarnej wielokrotnie zdarza się, że to, co dobre, jest szkodliwe. Można przytoczyć przykład sztucznej substancji słodzącej. Choć ma wiele zalet i wydaje się idealnym substytutem cukru spożywczego, to niektórzy przypisują mu szkodliwe właściwości.

Dowody przeciw domniemaniom

 

Mowa o aspartamie, czyli odkrytym prawie 50 lat temu słodziku. Aspartam został dopuszczony do obrotu w 1981 roku na podstawie decyzji amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA). Pozytywna opinia została wydana po przeprowadzeniu przez jej ekspertów ponad 100 badań. Dzisiaj znaleźć go można w ponad 6000 wyrobów spożywczych i środków farmaceutycznych.

Mimo to przeciwnicy aspartamu powołują się na inne eksperymenty. Wedle nich spożywanie aspartamu przyczynia się do utraty zdrowia. Ten środek słodzący ma negatywnie oddziaływać na mózg i zaburzać procesy życiowe w organizmie.

Czy tak jest naprawdę? Żaden z testów negatywnie świadczących o aspartamie nie daje całkowitej pewności co do szkodliwych skutków stosowania słodzika. Nie przeprowadzono też takich badań na masową skalę.

Szkodliwość aspartamu nie została nigdy jednoznacznie potwierdzona. Co więcej, wiele renomowanych organizacji zdrowotnych i konsumenckich uznało tę substancję za bezpieczną. Na wszelki wypadek ustalono jednak dopuszczalną dobową dawkę. Wynosi ona 40 mg na kilogram masy ciała.

Czy to dużo? Mężczyzna ważący 80 kg może więc spożywać codziennie 3200 mg słodzika. To zadanie praktycznie niewykonalne. Przy założeniu, że przyjmowany każdego dnia pod różnymi postaciami cukier spożywczy (sacharoza) zastąpimy słodzikiem, jego spożycie wyniesie 10 mg/kg masy ciała. Żeby więc przekroczyć dopuszczalną dawkę, trzeba by wprowadzić aspartam do organizmu innymi sposobami albo bez przerwy jeść, jeść i jeść.

Redaktor Serwisu

copyright 2017

You may also like...

1 Response

  1. Hosting napisał(a):

    Wszystkie ww. objawy sa klasycznymi objawami zatrucia po przedawkowaniu aspartamu. Moga sie pojawic juz po wypiciu litra napoju z dodatkiem tego slodzika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przeczytaj poprzedni wpis:
Jak działają na ranę wybroczyny, plastry, opatrunki i przylepce?

Leczenie ran nie należy do przyjemnych. To bardzo trudny proces, którego efektywność zależy od wielu czynników. Na plan pierwszy wysuwają...

Zamknij